Stroke

Betűméret változtatás:

 

 

Soha nem késő!

Évekkel a stroke után is van lehetőség a javulásra

 

A Tel-avivi Egyetem orvosainak legújabb, idén januárban zárult kutatása alapján a hiperbár oxigénterápia (HBOT) új esélyt adhat azon betegek számára, akik évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtti stroke vagy más traumatikus agyi sérülés okozta károsodás következményeivel élnek együtt.

Az izraeli kutatás során 74, több évvel ezelőtt stoke-on vagy más traumatikus agyi sérülésen átesett pácienst vizsgáltak, akiknél a magas nyomásos oxigén terápia hatására hihetetlen fejlődésen mentek keresztül a sérült agyi funkciók.

A kéthónapos HBOT kezelés után az agy fokozott neuron aktivitást mutatott, és a páciensek jelentős fejlődést értek el a stroke által érintett területeken, így a beszédjükben, az érzékelésükben, illetve a mozgásukban.

A saját szemünkkel láthatjuk az eredményeket

 
 

„Az agyi sérülés által érintett sejtek egy része nem hal el teljesen; ezek rendelkeznek annyi energiával, ami az életben maradásukhoz szükséges, de a működésükhöz sajnos nem elegendő. Ha magasnyomású oxigénterápiával megnöveljük ezen sejtek energiaszintjét, akkor ezzel lényegében újraélesztjük és aktivizáljuk őket.

Ha ezek a sejtek az agy mozgásközpontjában vannak, akkor hihetetlen fejlődésen megy át a páciens mozgása, ha pedig a beszédközpontban, akkor a beszéde fejlődik látványosan – évekkel a sérülés után” – mondja a kutatást vezető Dr. Shai Efrati.

„Ez eddig elképzelhetetlen volt. Az orvosi egyetemeken azt tanítják, hogy ilyen mértékű javulás, ennyi idővel a sérülés után, lehetetlen. Most azonban a saját szemünkkel látjuk az eredményeket.”

A HBOT hatása a stroke utáni rehabilitációban eddig is ismert volt, és széles körben használják is az eljárást. Az a felfedezés azonban, hogy a kezelés akár évtizedekkel is később is képes javulást előidézni a páciensek állapotában, forradalminak mondható.

„Bármilyen csekély is a javulás, az minőségi változást idézhet elő az érintett emberek mindennapi életében.    A betegek ismét felfedezhetik függetlenségüket, önállóságukat, és olyan tevékenységeket tudnak egyedül elvégezni, amire az elmúlt években csak segítséggel nyílt lehetőségük: fel tudnak menni a lépcsőn, meg tudnak fürödni, el tudnak olvasni egy könyvet, vagy épp főznek” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a budapesti Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

 

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be.             

A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarország egyetlen hiperbár oxigénterápiás központját, a budapesti Hiperbár Centrumot, a Baromedical Zrt. működteti, 2005 óta.

További információk:

www.baromedical.hu  (klikk)

 

Migrén, fülzúgás, Lyme-kór vagy stroke: látszólag semmi közös nincs ezekben a betegségekben. Ha csak az nem, hogy mindegyik eredményesen gyógyítható, illetve tüneteik kontrollálhatók a hiperbár oxigénterápiával (HBOT). Bár az eljárás évek óta elérhető hazánkban, keveset tudunk róla.

 

„Egy repülőgépre hasonlító kabinban, ülő helyzetben, magas nyomáson lélegzünk be oxigént” – próbálja meg kérdésünkre egyszerűen leírni a hiperbár oxigénterápia során szerzett legfrissebb élményeit a keszonkamrából kilépve Tímea, aki egyensúlyzavarok és tetraparézis (négy végtagra kiterjedő bénulás) miatt próbálta ki az eljárást. Mint mondja, az állandó orvosi felügyelet mellett zajló kezelés nyugodt, békés hangulatú, és sokat vár tőle: mivel betegsége miatt számtalan módszert és mozgásterápiát kipróbált már, ami nem hozta meg a várt eredményt, ez amolyan utolsó esély, ami javíthat életminőségén. Mint azt dr. Szolnoki Nikolett hiperbár- és búvárorvostól, a specialistának számító fővárosi centrum orvosigazgatójától megtudtunk, a legtöbb hozzájuk forduló páciens hasonló vágyakkal érkezik – és az esetek jó részében pozitív tapasztalatokkal távoznak.

 

Biztató kutatási eredmények

„Szinte az összes olyan állapoton javítani tud a terápia, amit más módszerrel hiába kezelnek, vagy nem is gyógyítható. Ilyenek például a búvárbalesetek, a nem gyógyuló sebek, a stroke utáni rehabilitáció vagy a súlyos fertőzések” – mondja a szakember, aki hangsúlyozza, a HBOT-vel történő gyógyítás nemzetközi szabvány szerint zajlik, ráadásul a terápiás alkalmazás kidolgozása is neves intézményekhez, mint például a   minnesotai Mayo Klinikához kötődik. Az adjuváns (kiegészítő) terápiát évtizedek óta számos területen használják eredménnyel a humán gyógyításban, és a magas nyomáson belélegzett, 100 százalékos koncentrációjú oxigén egyre több területen bizonyít. Mégis mit tud ez a színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amit más nem?

 

A sejtekig hatol.

A terápia titka a koncentráltan belélegzett oxigén áldásos „tevékenysége”.


A belélegzett gáz ugyanis tizenöt-     hússzoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket, testnedveket, mivel a terápia során használt 2,5 bar nyomáson fizikailag is oldódik a vérplazmában, testnedvekben és olyan területekre is eljut, ahova korábban nem érkezett belőle elegendő.

Az extra adag oxigén aztán segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, serkenti a kapillárisok újraképződését, a sérült szövetek és szervek regenerációját, így radikálisan felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
Megfigyelések szerint a terápia során javul az anyagcsere, erősödik az immunrendszer, és ahogy arról az általunk megkérdezett páciens, Tímea is beszámolt, észrevehetően javul a koncentráció.

 

A HBOT – a teljesség igénye nélkül – a következő kórok, elváltozások esetén bizonyult eddig hatásosnak: búvárbaleset, gázembólia, szénmonoxid-mérgezés, gázgangréna, cukorbetegláb-szindróma, fülzúgás, oxigénhiányos agykárosodás, Lyme-kór, sportsérülések és arcidegzsába, de az intézményt vezető orvos további sikerekről is beszámolt.

„Újabban kecsegtetőek a kísérleti eredmények az oxigénhiányos újszülöttek, a spasztikus bénulás és a gerincsérülések oxigénterápiás kezelésével kapcsolatban is – magyarázza a doktornő, aki szerint a terápiát hazánkban még mindig nem kezelik a helyén.

– A legtöbb beteg úgy jön hozzánk, hogy más pácienstől hall a módszerről, nem is a háziorvostól. Ez nem olyan meglepő, mert az orvosi egyetemen egyedül a fül-orr-gégészet tankönyvben említik a hiperbár terápiát” – teszi hozzá.
A fővárosi centrumot a legtöbben ma is cukorbetegség következtében kialakult lábszárfekéllyel és fülzúgással keresik fel, de egyre több az olyan páciens is, aki például a csonttörés, sportsérülés vagy agyvérzés utáni lábadozás során érkezik.

 

Hol lehet igénybe venni?

Magyarországon a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet területén működik az egyetlen olyan intézmény, ahol HBOT-vel kezelnek.

A Hiperbár Centrumba nem kell beutaló, hiszen az ottani szakorvossal zajlik a konzultáció, aki a korábbi leleteket átnézve, betegségtől függően rendeli el az alkalmankénti 1,5–2,5 órás kezelést.

Egy-három alkalom általában elegendő szokott lenni például a búvár- és a dekompressziós balesetekre, de hosszú távú terápiát (5–10 alkalom) igényel a szklerózis multiplex tüneteinek enyhítése, a lábszárfekély gyógyítása vagy a stroke utáni maradványtünetek rehabilitációja.

 

Fontos!
A kezelést kizárja néhány állapot, tünet. Ellenjavallatnak számít az epilepszia, a daganatos betegség, a terhesség (csak az első fele), némelyik gyógyszer, a kórelőzményben szereplő légmell, és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Alsó és felső légúti fertőzések és magas láz esetén a gyógyulásig kell várni a terápia megkezdésével vagy folytatásával.

Megválaszolatlan kérdésed maradt? Tedd fel a Válaszkeresőn, ahol szakértők és olvasóink is igyekeznek segíteni!