Információk

Betűméret változtatás:

Az alternatív gyógymód összefoglaló kategórianév.

A jelenkorban a konvencionális európai kórházi kezelés és gyógyszerezés helyett alkalmazott technikákat nevezik így. Beszélhetünk ugyanakkor kiegészítő (complementary) gyógymódokról, amelyeket a hagyományos terápiával együtt alkalmaznak, hogy javítsák annak hatását. A két típusú nem konvencionális gyógymódtípust lefedi a kiegészítő és alternatív gyógymódok (complementary and alternative medicine (CAM)) kifejezés.

A komplementer medicina olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magában, amelyek a hagyományos, más néven allopátiás orvoslás eljárásai mellett alkalmazhatók a tökéletesebb gyógyulás érdekében.

A komplementer gyógyászatnak az a lényege, hogy a módszerei csak kiegészítését szolgálhatják a konvencionális gyógymódoknak. Köreibe, kémiai szereket és manuális terápiákat alkalmazó módszerek tartoznak, a teljesség igénye nélkül például: kínai, más népi módszerek, gyógynövényterápia, akupunktúra, csontkovácsolás.

A világ összes modern kultúrájában tendenciaként érzékelhető a kiegészítő gyógymódok iránti érdeklődés fellendülése.

A diagnosztikai technikák fejlődésének következtében a ma még gyógyíthatatlan kórállapotok egyre nagyobb arányú felismerése miatt megnőtt az allopátiás terápiákra nem reagáló betegségek száma.