Epehólyag,máj és a hasnyálmirigy

Betűméret változtatás:


A duodenumba szájadzik két nagy hasi szerv kivezetőcsöve is: az epehólyag és a hasnyálmirigy vezetéke.

Az epehólyag a máj által termelt epét tartalékolja.

A májnak kulcsszerepe van a fehérjék szintézisében és tárolásában.

Ilyen fehérjék: albuminok, globulinok, véralvadási faktorok, szállítómolekulák, stb.A máj ezen kívül mindenfajta molekula lebontásában is szerepet játszik (szénhidrátok, fehérjék, lipidek) és a szervezet méregtelenítésének legfőbb színhelye, emellett részt vesz a kórokozók hatástalanításában is.

A hasnyálmirigy emésztőenzimeket és inzulint termel.

Az emésztőenzimek közé tartoznak: lipáz (a zsírok bontásában van szerepe), amiláz (szénhidrátbontó enzim), foszfolipáz (a foszfortartalmú lipideket bontja).

A hasnyálmirigy belső elválasztású részének sejtjei inzulint, glukagont, szomatosztatint, szerotonint és pankreatikus polipeptidet termelnek, melyeknek az anyagcsere szabályozásában van szerepük.

Az inzulin a legfőbb vércukorszint-szabályozó hormon.


Máj, epe, hasnyálmirigy – emésztési panaszok, fájdalmak, valamint májjal összefüggő problémák gyógyitása homeopátiával


A máj a szervezet nagy anyagcsere-üzeme.

A májban nemcsak a tápanyag anyagcsere folyamatai, vérsejtek leépítése zajlik,...

hanem itt termelődik az epefolyadék is, itt történik a vér cukorszintjének szabályzása, valamint fontos méregtelenítések is itt mennek végbe.

Amennyiben a máj nem működik eredeti funkciójának megfelelően, úgy ezekben az anyagcsere-folyamatokban zavarok lépnek fel, és a szervezet már csak takaréklángon működik tovább.

 Az epehólyagban gyűlik fel és koncentrálódik az epefolyadék, amely a zsírok lebontásához szükséges.

A hasnyálmirigy nem csak az inzulin hormont termeli, hanem a “hasnyálmirigyet” is, amely a vékonybélbe továbbítódik és ott a tápanyagok lebontásához nélkülözhetetlen.

A májat és az epét a túlzott zsír-, alkohol- és gyógyszerfogyasztás megterheli.

Amennyiben az a benyomása, hogy panaszai egy máj- vagy egy epeműködési zavarra vezethető vissza, úgy tudatosan óvja ezeket a szerveket!

Keresse fel orvosát, ha erős, kólikaszerű fájdalmak gyötrik, ha tartósan fáradt és kimerült, ha egész testén viszketés kínozza, ha sárgás színűvé válik a szeme, ha epekő gyanú merül fel.


Carduus marianus - silybum marianum, máriatövis

A máriatövis egy olyan gyógynövény, amelyet a tapasztalati gyógyászat már régóta különös fontosságú szernek tekint a májbetegségek kezelésében.

A róla szóló ismeretek egészen Johann Gottfried Rademacher természetgyógyászig nyúlnak vissza, aki már 150 évvel ezelőtt a máriatövist hasznos szernek tekintette.

A homeopátiában a máriatövist az epehólyag akut megbetegedéseinél alkalmazzuk: émelygés, hányás, nyomó érzés a has jobb felső részén, kólikaszerű fájdalmak, székrekedéssel váltakozó hasmenés utalnak erre a szerre.

Összehasonlítva a homeopátiás szerek különben gyakran rendkívüli jellegzetességeivel, ebben az esetben egy relatív unspecifikus betegségi jelekkel van dolgunk, ezért a carduus marianus egy bevált rutin-szernek tekinthető.

Az alacsony potenciál itt is a gyógynövény-gyógyászati alkalmazás átfedésére utal. Különösen javallott ez a szer olyan betegeknél, akiknek érzékeny a gyomra.

 

Chelidonium - chelidonium majus, vérehulló fecskefű

A vérehulló fecskefű egy sárgavirágú növény, amely nálunk is az út mentén nő.

Hagyományosan a vérehulló fecskefűt összefüggésbe hozták a májjal és az epével – mindezt a növény sárgás leve miatt, amely hasonlít a sárgás epefolyadékra.

Az összetevők újabb vizsgálata azt mutatja, hogy valóban léteznek benne görcsoldó anyagok, tehát a vérehulló fecskefű a természetgyógyászatban az epeutak valamint a felső gyomor-bél-traktus görcseinél alkalmazható eredményesen.

A homeopátiában a chelidoniumot ugyancsak a máj- és epepanaszoknál használjuk.

A szerre jellemző a keserű böfögés, émelygés és hányinger, valamint fájdalom a jobb felső hasban, amely akár a vállig is kisugározhat. A nyelv lepedékes lesz és a szájíz is keserű. A széklet a székrekedés és a hasmenés között váltakozik és sárgás színezetű.


Mandragora officinarum – mandragóra

A mandragora officinarum a csucsorfélék családjába tartozik, amely egy olyan növénycsalád, amelyből számtalan “varázs- és méregnövény” származik.

A szokatlan formájú gyökerek miatt a mandragórát hosszú ideig körülfonta a babona és a középkori misztika, a legkülönbözőbb esetekben ajánlották, mint gyógynövényt. Az utóbbi időkben a homeopátiásan előkészített gyógynövényt különféleképpen vizsgálták, úgyhogy most már elég pontosan meg lehet mondani, hogy mely esetekben hatásos.

A mandragóra tünete közé tartozik a pikáns ételek különös előszeretettel történő fogyasztása, valamint az édességek élvezete, amelyet azonban a beteg nem visel valami jól. Kifejezett elviselhetetlenség jelentkezik zsírral, alkohollal, kávéval szemben.

Éhgyomor esetén görcsszerű gyomorfájás, jobboldali felsőhas panaszok jelentkeznek, mely kisugározhat a jobboldali testrészekbe is.

Gyakori böfögés és telítettségérzés, világossárga, hasmenésszerű széklet és folyamatos székelési inger jellemző továbbá erre a szerre.


Iris versicolor – sokszínű nőszirom

Az iris versicolor Észak-Amerikában honos. Növényi homeopátikumként az iris versicolor a teljes emésztési szerveket, különösen a májat, az epét és a hasnyálmirigyet fogja át. Legfőbb tünetei közé a savpanaszok tartoznak.

Ezek gyomorkörnyéki égő érzésben, folyamatos émelygésben és a savanyú gyomortartalom kihányásában nyilvánulnak meg.

Kólikaszerű fájdalom jelentkezik a felső hasban bőséges, zsírosan fénylő és savas szagú széklettel.

Ezek a panaszok gyakran migrénszerű fejfájással együtt lépnek fel. Elmondható, hogy a migrén és az emésztési panaszok egy bizonyos ritmusban, például minden vasárnap jelentkeznek.

Terhesség alatt az iris versicolor az émelygés kezelésére alkalmazható, amikor erős gyomorégés jelentkezik, savas böfögésnél, savas hányásnál, égető érzésnél a gyomorban és erős nyálfolyásnál.

 


 

separator